Tisk

1.3.
2001

Léčba calcium oxalátových urolitů (močových kamenů) dietou

Autor: J. P. Lulich, University of Minessota, USA 

Koncem dubna loňského roku se v Amsterdamu konal světový kongres veterinárních lékařů, přinášíme informace o některých tématech, která za na něm zazněla.

Zvýšené vstřebávání calcia střevem je považováno za hlavní příčinu zvýšené koncentrace vápníku v moči a tvorby calcium oxalátových urolitů u člověka. Naše pozorování potvrdila, že nadměrná střevní absorpce vápníku je důležitou příčinou přetrvávajícího zvýšeného vylučování vápníku močí a tvorby calcium oxalátových močových kamenů u psa. V závislosti na těchto pozorováních se zdá logické omezit přísun vápníku v krmné dávce za účelem minimalizace tvorby těchto kamenů, ale současné studie prokazují, že tímto opatřením se naopak zvyšuje tvorba calcium oxalátových urolitů. Důležitá vzájemná vazba existuje mezi vstřebáváním calcia a oxalátů ve střevě. Calcium z krmiva se slučuje ve střevě s oxaláty a tvoří špatně vstřebatelné calcium oxaláty. Opačně, pokud je omezen přísun vápníku krmivem bez současného omezení oxalátu, je vstřebávání oxalátu střevem a vylučováním močí zvýšeno. Tím vzniká mnohem rizikovější situace pro tvorbu calcium oxalátových kamenů, protože i malé zvýšení koncentrace oxalátu v moči vede k tvorbě nerozpustného calcium oxalátu v moči. To je též logické vysvětlení pro obdobnou situaci u člověka, kdy jedinci s omezeným přísunem vápníku v jídle trpí častěji tvorbou calcium oxalátových močových kamenů než jedinci se zvýšeným přísunem vápníku. Naopak doplňování calcia mezi jídly by nemělo vyvolávat zvýšené vstřebávání oxalátů, ale zvýšená koncentrace vápníku v moči by mohla vést k riziku tvorby calcium oxalátových kamenů.  Přestože oxaláty jsou častou složkou krmiva, většina oxalátů v moči je výsledkem vnitřních metabolických pochodů. Přibližně 40 % jich je tvořeno při metabolismu dietetické kyseliny askorbové, zbytek vzniká přeměnou jednodušších součástí dietetického proteinu. Důležitou roli hraje též vitamin B6, protože při jeho nedostatku dochází ke zvýšení koncentrace oxalátu v moči.  Konzumace živočišných proteinů je rizikovým faktorem pro tvorbu calcium oxalátových močových kamenů, protože zvyšuje vylučování calcia močí a omezuje vylučování citrátu, který tvoří s vápníkem rozpustnou sloučeninu. Jedním vysvětlením pro zvýšené vylučování vápníku močí při zvýšené konzumaci živočišných proteinů je zvýšení endogenní tvorby kyseliny a jejich následné zvýšené vylučování močí. Dietetický protein též může vyvolávat zvýšené vylučování vápníku močí zvýšením glumerulární filtrace v ledvinách. Postulát, že snížení hladiny sodíku v krmivu pomáhá při léčbě calcium oxalátových močových kamenů, je postaven na pozorováních, že zvýšená konzumace sodíku (soli) u člověka a psa byla spojena se zvýšeným vylučováním sodíku a calcia močí. Přitom podávání soli v krmivu bylo doporučováno při léčbě z důvodu zvýšení pití a močení jako prevence močových kamenů. Nyní je zřejmé, že pro omezení tvorby calcium oxalátových kamenů je naopak nutno konzumaci sodíku v dietě omezit. U člověka neutrální fosfát draselný snižuje vylučování calcia v moči. Role fosforu při tvorbě calcium oxalátových močových kamenů vyžaduje další zkoumání. Výzkumy ukazují, že diety s vyšším obsahem draslíku jsou méně často spojovány s tvorbou calcium oxalátových kamenů. Nápomocný efekt draslíku lze spatřovat ve zvýšení alkality krmiv, která zvyšují tvorbu citrátu, přirozeného inhibitoru vápníkových krystalů v moči.  K minimalizaci tvorby calcium oxalátových močových kamenů doporučujeme diety s nízkým obsahem živočišného proteinu a sodíku a adekvátními hladinami fosforu, hořčíku a draslíku. Ideální dieta by neměla vyvolávat acidózu nebo obsahovat nadbytek oxalátu. Preferujeme konzervované diety před suchými, protože zvýšené močení, spojené se zvýšeným příjmem tekutin, by mělo minimalizovat koncentraci kamenotvorných substancí v moči.


Překladatel:
MVDr. Zbyněk Lonský

Veterinární ošetřovna
Počátecká 1013/5
140 00 Praha 4
tel.: +420 261264278
e-mail: dr.zbynek@worldonline.cz