Tisk

28.8.
2002

Co nám dělá v posledních deseti letech spodní čelist?

Autor: MVDr. Simona Müllerová

A co děláme spodní čelisti my? My lidé začínáme znovu chápat, že pro správný vývoj chrupu a čelisti musíme žvýkat, pro správné zažívání musíme potravu rozžvýkat, knihy doporučují i 200krát. Všichni to známe, protože média nás s tím stále seznamují. Žvýkáme žvýkačky, kupujeme si müsli, které se nedají zhltnout a spolknout najednou. Když jíme, občas si uvědomíme, že musíme kousat. Vzpomeňme si na obrázky neandrtálců, jakou měli čelist. Tenkrát ještě kousali, trhali a žvýkali lidé i psi. Dnešní moderní člověk žvýká víc než moderní pes. Moderní pes totiž dostane kaši z konzervy nebo namočené granule (namočené proto, aby se po napití nenafoukl nebo neměl torzi žaludku). Moderní majitelé koupí alespoň modernímu psovi žvýkací kost z hovězí nebo bůvolí kůže. Dají se koupit i drahé drobivé kosti na čištění zubů a levné Dingo suchary, které se dají chroupat. Takto žije moderní pes. Čím dál více je komercí tlačen k nežvýkání a majitelům to vyhovuje, protože krmení je bez práce a bez zápachu. Levnější je čas od času zaplatit narkózu a vyčistit psovi zuby. Dnes je pohodlnější platit, než věnovat čas, péči a čichat rozžvýkanou hovězí kost nebo vepřový ocásek... Po psech toho chceme stále víc. Chceme vyšší exteriérovou hodnotu, vyrovnanou, přátelskou povahu a stoprocentní zdraví, chceme to, zaplatíme to, ale právě tyto hodnoty se penězi koupit nedají. Dokud se nad tím všichni nezamyslíme, můžeme koupit a prodat štěně za spoustu tisíc, ale pokud mu budeme soustavně sypat upravenou stravu a zapomeneme na jeho přírodní potřeby, budeme psí vlastnosti a dlouhodobě vyšlechtěný exteriér jedině kazit. Kolik měsíců vám doma vydrží granule než se zkazí? Kolik „měsíců“ vám vydrží hovězí kost nebo kuřecí trup? Čím to asi bude? Asi konzervačními prostředky a stabilizátory. Kolik dnů vydrží mrkev jasně oranžová? Kolik dnů vydrží oranžová granule? Čím to asi bude? Asi umělými barvivy... stabilizátory... antioxidanty... Kupme si na dva roky zásobu nádherně červené gulášové polévky v sáčku a budeme si ji denně vařit a k tomu si dáme pár tablet šumivých vitaminů. Kolik orgánů lidského těla zakrní, když se nepoužívají? Stačí necvičit s nohou několik týdnů a šlachy se zkrátí, svaly ochabnou. Chceme, aby po generace zanedbávaná spodní čelist psa a celý chrup psa si zachoval původní tvar a stav. Jak je to možné? Zastavme se na chvíli v honbě za úspěchem a ziskem. Podívejme se na poškozenou přírodu a slevme z požadavků na exteriér, když nejsme schopni dlouhodobě a hromadně umožnit rozvíjení exteriéru k ideálu. Funkce ledvin, srdce a dalších orgánů je nezbytná pro život na zemi. Ovšem úzká, slabá čelist, méně zubů, to přece úplně stačí k přijímání konzervované a granulované potravy. Chápete to? Způsobili jsme to sami, my, pohodlní lidé a my, výrobci potravin a krmiv. A my, kynologové, kteří bychom měli být chápavější, milující zvířata, proč bazírujeme v chovu na zubech více než na jiných civilizačních problémech? Zubaři veterinární i humánní již dlouho propracovávají rovnátka pro psy. A dávají jim je. Sama jsem ani netušila, jak dlouho, často a jak dobře. Mnohdy to psovi prospěje ze zdravotních důvodů a špičáky mu nezraňují patro nebo dáseň. Dnes umíme spravit všechno. U psa bohužel v narkóze. A nejednou, dva tři roky, se budeme pídit za vyhledáváním chyb v chrupu a snažit se zabránit nasazení rovnátek u potenciálně chovných psů. Prý je to dědičné! Jednak psi se spravenými zuby před deseti lety se již řádně rozmnožili, takže, je-li to opravdu dědičné, jejich alely běhají v několika generacích, a jednak málokdo vidí, kolik typů vad spodní čelisti a postavení špičáků se vyskytuje. Jedna čelist může být jemná, neúměrná hlavě, může být jen úzká a může být křivá, může být asymetrická. To je čelist. Špičáky jsou zcela nezávislé. Na kterémkoliv typu čelisti mohou být špičáky rostoucí správně, směrem ven, ale i kolmo, vzhůru do dásně. Ovšem ani toto není vše. Všimněte si horních třetích řezáků. Jsou v řadě s I1 a I2, tedy všech šest v jedné řadě, dejme tomu v mírném oblouku. Velikost se rovnoměrně zvětšuje od jedniček ke trojkám. Jenže, další problém. Často je třetí řezák neúměrně velký, jeho špička směřuje dozadu ke špičákům (!) a tento řezák spolu se špičákem zabírá prostor pro spodní špičák. Další problém, přezubení, je rozloženo do 2 – 3 měsíců a nedodržuje dřívější zákonitosti. Jestliže vyroste dříve horní třetí řezák a horní špičák, může být čelist sebeširší a spodní špičák sebelépe nasměrovaný, ale „ven“ se nedostane. On sám neroztlačí tyto dva zuby. Navíc jak pomalu roste, působí tyto dva zuby a pěkně den po dni tvarují spodní špičák. Závěr poradců chovu a rozhodčích na výstavách je stejný. Úzká čelist, chybné postavení špičáků, ocenění známkou dobrý nebo vyloučení z chovu. Zatímco pes se včasně a šikovně spravenými zuby vyhraje. A protože je český člověk velmi vynalézavý, podle mého spraví vše a šikovně. Záměrně v ordinaci sleduji chrup všech psů včetně voříšků. Hovoříme o zubech i s kolegy. Názory se různí. Je zajímavé, že někdo odsuzuje plemeno „a“ pro stav čelisti, zatímco jeho oblíbené plemeno „b“ je bez komentáře, přestože jim chrup spravuje stejně často. Ale jsme jen lidé. V mé ordinaci jsou na tom nejhůře bulteriéři, rotvajleři a pak jezevčíci. Ale patří sem i asiati, čeští teriéři, stafordšírští teriéři, ovčáci – nevyjímaje křížence. Svým příspěvkem jsem chtěla vyzvat lékaře, chovatele a rozhodčí a všechny lidi k diskusi a k zamyšlení, jak dál. Tato problematika souvisí i s množením bezprůkazových psů a se zúžením genotypu. Vadu chrupu poznáte do osmi měsíců stáří, vadu srdce nebo ledvin mnohdy až po smrti (a po zplození spousty potomků).